stickyimage

Zbiórka funduszy dla Haiti podczas Festiwalu Filmowego w Cannes

W pawilonie Electrolux Agora w Cannes odbyła się uroczysta kolacja, podczas której zbierano fundusze na pomoc dla Haiti. W wyjątkowym wydarzeniu wzięli udział m.in.: Sean Penn, Georgio Armani oraz Petra Nemcova. Wykwintne dania przygotował szef kuchni, Bruno Oger, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, który na co dzień współpracuje z Electrolux.

Zbiórka dla Haiti

Po raz pierwszy na Festiwalu Filmowym w Cannes, trzy organizacje charytatywne zbierały datki na jeden cel: pomoc dla Haiti. Swoje siły w działaniach połączyły: organizacja Ulga dla Haiti J/P Haitian Relief Organization (HRO) założona przez aktora Seana Penna, organizacja Artyści na Rzecz Pokoju i Sprawiedliwości Artists for Peace and Justice (APJ) kanadyjskiego reżysera, scenarzysty i producenta Paula Haggisa oraz Fundacja Szczęśliwe Serce Happy Heart’s Fund (HHF) czeskiej modelki Petry Nemcovej.

Podczas jednego wieczoru udało się zebrać ok. $2 milionów. W pawilonie Electrolux Agora odbyła się jedyna w swoim rodzaju licytacja. Najdroższa oferta, za którą 3 osoby zapłaciły po $128 000, to spontaniczna propozycja Seana Penna do spędzenia 3 dni w jego towarzystwie na Haiti. Gitara Bono oraz możliwość spotkania i rozmów zakulisowych podczas jednego z jego koncertów została sprzedana za $215 000. Trzecią, najdrożej sprzedaną ofertą na aukcji ($115 000) był obiad z jednym z Aniołków Victoria’s Secret wraz z wejściem VIP na pokaz mody 2012.

Kulinarne arcydzieła

Na Festiwalu w Cannes spotykają się wpływowi ludzie ze świata rozrywki, którzy są przyzwyczajeni do najwyższych standardów.” – mówi Frederique Pirenne, Electrolux PR Director Europe. – „Szefowie Kuchni, przygotowujący dla nich wykwintne posiłki w pawilonie Agora, mają do dyspozycji te same profesjonalne urządzenia Electrolux, z których korzystają na co dzień. Dzięki temu, mają pewność, że uda im się wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła na tak specjalną okazję.” – dodaje Frederique Pirenne.

Menu szefa kuchni Bruno Oger na Galę pomocy dla Haiti:

Pierwsze danie

Velouté Glacé de Petits Pois à l’Amande Douce, Tartare de Crevettes à la Coriandre

Ice-cold Velouté Pea Soup with Sweet Almond and Shrimp Tartar, scented with Coriander

Krem z zielonego groszku na zimno ze słodkimi migdałami i krewetkami, z pachnącą kolendrą

Danie główne

Jarret de Veau 24 Heures, Pomme Ecrasée au Beurre ½ Sel & Truffes de Saison

24 Hour Slow Roasted Knuckle of Veal, Crushed Potatoes and Demi-sel Butter with Seasonal Truffles

Golonka powoli pieczona przez 24 h, tłuczone ziemniaki, lekko solone masło z sezonowymi truflami

Deser

Savarin au Vieux Rhum, Ananas Victoria à la Vanille

Savarin flavoured with Aged Rum, accompanied by Pineapple Victoria, scented with Vanilla

Baba drożdżowa z rumem, z kawałkami ananasa, z dodatkiem wanilii

źródło: materiały prasowe

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane