Home Lifestyle Kuchnia Sos sojowy Kikkoman – koniec z nudą na talerzu

Sos sojowy Kikkoman – koniec z nudą na talerzu

8 min read
0

Sezon letni to doskonały czas na wdrożenie planu związanego ze zdrowym odżywianiem. Ten okres, jak żaden inny, sprzyja wykorzystywaniu w kuchni świeżych, sezonowych warzyw i zwróceniu większej uwagi na to, co trafia na nasz talerz. Staramy się więc jeść lekkie, proste i naturalne potrawy.  Często jednak wiąże się to  z monotonią i brakiem pomysłu na zdrowe, a zarazem wyraziste dania z charakterem. Rozwiązaniem tego problemu jest w 100% naturalny, japoński sos sojowy Kikkoman, który stanowi doskonały składnik wzbogacający smak wielu potraw, nie tylko z kuchni azjatyckiej. Koniec dietetycznej nudy!  
Czy Ty też jesteś jedną z osób na „wiecznej diecie”? Jeśli znudziło Ci się ciągłe przygotowywanie tych samych posiłków, pora na urozmaicenie Twojej kuchni!
Zdrowe potrawy wcale nie muszą być niesmaczne czy niesłone. Z pomocą przychodzi sos sojowy Kikkoman. Już kilka kropel wydobędzie z potraw pełny, wyrazisty smak i co ciekawe, z powodzeniem zastąpi sól. Ponadto produkty sojowe mają mało tłuszczu, więc mogą być nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Pozwala on na odkrycie zupełnie nowej płaszczyzny smakowej i dlatego jest idealny dla wszystkich, którzy chcą poznać nieznane oblicza swoich dotychczasowych kulinarnych specjałów. Sos sojowy jest doskonałym uzupełnieniem letnich zup, sałat, marynat, a także potraw smażonych i duszonych. Dodany do grillowanych warzyw, stworzy kombinację, której jeszcze nie znałeś, a którą  z pewnością będziesz chciał wprowadzić do swojego codziennego menu. Poeksperymentuj też z dressingami do Twoich ulubionych sałatek, a przekonasz się sam, jak łatwo można stworzyć wykwintne danie.
Sos sojowy Kikkoman stanowi inspirację do tworzenia ciekawych smaków. Wypróbuj więc kilka prostych przepisów, które pomogą urozmaicić Twoją dietę. Będziesz jeść  zdrowo i … szczęśliwie!
Przepis na sałatkę wiosenną
Składniki:
•  mix sałat
•  kilka plastrów wędliny np. pieczonej polędwicy
•  pęczek rzodkiewek
•  1/2 czerwonej cebuli
Dressing:
•  3 łyżki oliwy
•  1-2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
•  sok z cytryny
•  pieprz do smaku
•  szczypta cukru
•  odrobina wody
Przygotowanie:
1. Przygotuj dressing: połącz oliwę z sosem sojowym Kikkoman, dodaj sok z cytryny
i dolej odrobinkę wody. Przypraw szczyptą cukru i pieprzem do smaku.
2. Sałatę wypłucz, osusz, rzodkiewki i cebulę umyj i pokrój w plasterki.
3. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki: sałatę, plasterki wędliny, cebulę, rzodkiewkę.
4. Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem.
Cytrynowy dressing
Składniki:
•  1/3 szklanki oleju roślinnego
• 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
• 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
• 1/4 szklanki soku pomarańczowego
• 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
• 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieść w słoiku z pokrywką, zakręć i energicznie potrząsaj, aż do połączenia wszystkich składników. Pozostaw na 30 minut.
2. Dobrze wstrząśnij przed użyciem. Polej swoją ulubioną kompozycję warzywną.
3.Przechowuj w lodówce.
Przepis na zupę pomidorową:
Składniki (dla 6 osób):

  • 2 puszki krojonych pomidorów, cebula drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, kostka
  • bulionu i 200 ml wrzątku lub 200 ml rosołu drobiowego, natka pietruszki,
  • śmietanka kremowa, 1 łyżeczka oliwy, sos sojowy
  • Kikkoman, pieprz lub chili

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na patelni razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Lekko poddusić, nie przyrumieniać.
2. Dodać pomidory świeże lub z puszki. Podgotować
na małym ogniu ok. 25 minut.
3. Całość zmiksować w blenderze. Zalać wcześniej przygotowanym rosołem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman.
4. Rozlać na talerze dekorując śmietanką.
Przepis na chrupiące skrzydełka kurczaka:
Składniki (dla 6 osób):

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka, do panierowania:
  • mąka kukurydziana,
  •  2 jajka,
  • do smażenia: olej roślinny.
    Marynata:
  • 200 ml sosu sojowego Kikkoman, 50 ml słodkiego białego wina,
  • 3 czubate łyżki startego imbiru, 3 czubate łyżki
  • startego czosnku, szczypta pieprzu, 3 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:
1. Wymieszać wszystkie składniki do marynaty w misce.
2. Skrzydełka kurczaka umieścić razem z marynatą w worku, marynować około 30
minut.
3. Wyjąć mięso z marynaty i usunąć nadmiar marynaty.
4. Rozstrzepać jajka w misce. Zanurzyć skrzydła najpierw w jajkach,
a następnie w mące kukurydzianej.
5. Na rozgrzanej patelni usmażyć
skrzydełka. Smażyć, aż kurczak uzyska złoty kolor.
6. Przed podaniem
można pokropić świeżym sokiem z cytryny.
źródło: materiały prasowe

więcej powiązanych wpisów
Load More By redakcja
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź także

Swatch daje susa w Rok Królika!

Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw…