Afryka kusi swoją kulturą, muzyką, tańcem no i oczywiście filmami, ale to kuchnia należy do najbardziej zmysłowych dóbr kultury afrykańskiej. Dla każdego smakosza, mistrza kuchni we własnym domu, bloggera oraz człowieka ciekawego świata, stworzyliśmy wraz z Cafe Baobab warsztaty kulinarne. W związku z tym, że tegoroczny festiwal AfryKamera koncentruje się na Senegalu, warsztaty poprowadzi doświadczony kucharz pochodzący z tego kraju. Zachęcamy do szybkiego zapisywania się na warsztaty, gdyż ilość miejsc jest bardzo ograniczona.
W trakcie warsztatów kulinarnych nie tylko nauczymy się przyrządzać potrawy, dowiemy się także czym charakteryzuje się kuchnia senegalska oraz nauczymy się kucharskich sztuczek, o których nie mamy możliwości przeczytać w książkach kucharskich. A co najważniejsze, na koniec spotkania będziemy mogli zjeść przygotowane przez nas potrawy.
W programie:
– Boulettes de poisson – smażone kuleczki z ryby z pietruszką
– Mafe yap – aromatyczny sos arachidowy z wołowiną i kuskusem
Kuchnia senegalska wyróżnia się dużą różnorodnością i łączy wiele tradycji kulinarnych (afrykańską, europejską i azjatycką). Jej podstawą są świeże ryby i owoce morza, choć sami mieszkańcy Senegalu wyjątkowo cenią sobie również potrawy z mięsa czerwonego i drobiu. Nieodzownym składnikiem senegalskiego menu jest kuskus, sos pomidorowy, cytryna i bagietka, które łączą się z lokalnymi, aromatycznymi przyprawami. Uzupełnieniem posiłków w Senegalu są soki z owoców tropikalnych i bogaty wybór miejscowych piw. Wszystko to tworzy kolorową, egzotycznie pachnącą i wyśmienicie smakującą kompozycję, którą w pigułce poznamy podczas warsztatów.
Miejsce: Klub Kosmos Kosmos, ul. Koszykowa 55, Warszawa
Termin: 13 i 14 kwietnia 2013r. Godziny: 11.00-14.00
Cena warsztatu: 50zł
Ilość miejsc na warsztacie: 10
Warsztat prowadzi: Cafe Baobab (www.cafebaobab.pl)
Zapisy:zapisy@afrykamera.pl
Termin zapisów: do 5 kwietnia
Konto: Fundacja Filmgramm 71 1030 0019 0109 8530 0031 2155
Tytułem: Zapisy kuchni
źródło:materiały prasowe
więcej powiązanych wpisów
-
Swatch daje susa w Rok Królika!
Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw… -
BeGlossy „mom and kids”
Macierzyństwo to bardzo trudny temat. Jedni skupiają się na pozytywach, drudzy wolą pokazy… -
Prezent na Dzień Matki – Podaruj ukochanej Mamie kosmetyk Cosibella
Zbliża się Dzień Matki, warto więc z wyprzedzeniem zaplanować to wydarzenie i zastanowić s… -
Odkryj prawdziwą magię Świąt – zestawy upominkowe Yoskine, Perfecta, Celia
Pod koniec roku każdy z nas zaczyna odczuwać szczególny, świąteczny klimat. Święta Bożego … -
Wyrusz w ekscytującą podróż z BeGlossy na Tropical Island
Wyrusz w ekscytującą podróż na “Tropical Island”. Szum morza, ciepły piasek, drink z palem…
Load More By redakcja
-
Holle Kids Happy Sticks – Wesołe Paluszki z marchewką i koprem włoskim BIO – NOWOŚĆ!
NOWOŚĆ! Wesołe Paluszki z marchewką i koprem włoskim BIO Nowa seria HOLLE KIDS dedykowana … -
Mądrze planuj budżet! Pomysły na prezenty gwiazdkowe dla całej rodziny
Przed nami najbardziej oczekiwany okres w roku – Święta Bożego Narodzenia. Statystycznie t… -
Placuszki bananowo-jaglane à la pancakes – bezglutenowy deser dla dużych i małych łasuchów
Przepis na pyszne, pachnące placuszki bananowo-jaglane à la pancakes. Idealny, naturalnie … -
Samo Zdrowie w Carrefour
Carrefour przygotował atrakcyjną ofertę na produkty zdrowe i ekologiczne. Sieć, chcąc zwię… -
Tłusty Czwartek w wersji dla malucha
Zbliża się doroczne święto obżarstwa – Tłusty Czwartek. W tym roku, ponieważ wyznaczająca…
Load More In Kuchnia
Click To Comment
Sprawdź także
Swatch daje susa w Rok Królika!
Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw…