stickyimage

Tofu składnik nowoczesnej kuchni

Tofu naturalne Polsoja

Tofu to nieoceniony, choć w Polsce wciąż mało znany, składnik nowoczesnej kuchni. Większość ludzi tofu kojarzy z dietą wegetariańską. Nic bardziej mylnego, bo choć tofu jest nieodłącznym składnikiem kuchni wegetariańskiej, to możliwości jego wykorzystania w kuchni są znacznie szersze.

A zaczęło się…

w Chinach, gdzie ok. 2000 lat temu wynaleziono tofu. Od tamtego czasu z jego wyjątkowym smakiem i bogactwem możliwości wykorzystania w codziennym żywieniu, zdążyli zapoznać się ludzie na całym świecie. Tofu to nie tylko egzotyczne smaki i wymyślne potrawy, ale też dania z kuchni europejskiej (w tym polskiej), w których tofu znakomicie się sprawdza.

Samo zdrowie

Pomijając walory smakowe, tofu to prawdziwa skarbnica wapnia, roślinnych fitohormonów, witamin i substancji zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, a przy tym produkt niskokaloryczny.

Co to takiego?

Tofu, nazywane często serkiem sojowym, powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Istnieją dwa podstawowe rodzaje tofu: naturalne i jedwabiste, które z kolei charakteryzują się różnym stopniem twardości.

Firma Polsoja, istniejący na rynku od wielu lat producent wyrobów sojowych, oferuje swoim klientom tofu naturalne o średniej twardości, w trzech odmianach:

  • Tofu Tradycyjne NATURALNE – Jest czyste i delikatne. Znakomicie sprawdza się zarówno jako składnik dań gorących jak i podstawa deserów i wypieków.
  • Tofu Tradycyjne WĘDZONE – Lekko słone, naturalnie wędzone tofu, stanowi doskonały składnik dań obiadowych i wykwintnych kolacji. Może być również grillowane, zapiekane lub stanowić podstawę farszu.
  • Tofu Tradycyjne MARYNOWANE – Tofu zanurzone w marynacie z sosu sojowego jest niezastąpionym składnikiem sałatek, przystawek, a nawet tart i zapiekanek.

źródło:materiały prasowe

Tagi: , , , , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane