stickyimage

Sos nie jedno ma imię – produkty marki Develey w sam raz na letnie przygody kulinarne

Tak jak diabeł tkwi w szczegółach, tak smak Twoich ulubionych sałatek i przystawek kryje się w dodawanych do nich sosach, dipach i dressingach. Lato to pora sprzyjająca eksperymentom kulinarnym, przede wszystkim grillowym
i sałatkowym, gotując warto więc korzystać z rozmaitych dodatków. Przygotowując nawet najprostsze dania,  najlepiej sięgnąć po składniki najwyższej jakości, takie jak produkty marki Develeyspecjalisty w dziedzinie sosów
i dressingów
. Jaki jest sekret ich wyjątkowego smaku?

Nomenklatura kulinarna jest sztuką samą w sobie ­– zapewne nie raz zastanawialiście się czym się różni dip od dressingu, i jak się oba mają do „zwykłego” w brzmieniu sosu.

Słowo „Dip” pochodzi od angielskiego czasownika „zamoczyć”, „zanurzyć”. W kuchni stosowane jest zazwyczaj jako określenie zimnych sosów o gęstej konsystencji.  Dipy serwujemy najczęściej w towarzystwie słonych przekąsek
i pokrojonych  w słupek warzyw. Aby wydobyć ich pełen smak należy zanurzyć je w dipie zaraz przed zjedzeniem. Do najpopularniejszych dipów należą m.in. tak zwany sos tzatziki, dip czosnkowy, koperkowy czy paprykowy.

Dressing to równie smaczny i zimny, ale rzadszy w konsystencji kuzyn dipu. Nie serwuje się go w osobnym naczyniu, ale jeszcze przed podaniem na stół, dekoruje się nim potrawę. Najczęściej stanowi dodatek do sałatek
i surówek
, dlatego w Polsce nazywamy go po prostu sosem sałatkowym. Bez wątpienia, godnymi uwagi, a zarazem najpopularniejszymi dressingami są: winegret, sos francuski oraz wszelkie sosy na bazie oliwy z oliwek i jogurtu.

Z czym do potraw?

Zatrzęsienie różnego rodzaju sosów na sklepowych półkach sprawia, że nie zawsze wiemy, do jakich potraw powinniśmy dodawać ich poszczególne warianty smakowe. Nic dziwnego,  bo i przeznaczenie sosów jest bardzo różnorodne. Możemy używać ich do sałatek, różnego rodzaju mięs i ryb czy chociażby do kanapek i wspominanych wcześniej słonych  i warzywnych przekąsek. Develey, specjalista od sosów i dressingów, ma obecnie w swojej ofercie ponad 28 rodzajów i smaków. Poniżej krótki przewodnik po zawiłych koneksjach tej najsmaczniejszej rodziny produktów.

Cała oferta Develey dzieli się na 4 głównych grup produktowychsosy kanapkowe, sosy  do mięs, dressingi oraz sosy kebab. Wykorzystanie sosów zależy tylko  i wyłącznie od naszej własnej inwencji twórczej i smaku. Dla przykładu, sosy kanapkowe doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zimnych i gorących przystawek, a wyśmienity Sos Czosnkowy może być uzupełnieniem zarówno grillowanych mięs jak  i warzywnych przekąsek. Jeśli usposobienie i podniebienie mamy łagodne, warto sięgnąć  po dressing jogurtowy lub , które delikatnie doprawią nasze sałatki.

Duży może więcej…

… a przy tym jak smakuje! Mowa o serii sosów, które Develey oferuje w dużych, 410g opakowaniach. Nie dość że więcej, to jeszcze poręcznie i wygodnie. Wspomniane butelki, dzięki wyprofilowanym kształtom, dobrze leżą w dłoni,
z łatwością mieszczą się na półkach w lodówce i koszyku piknikowym, który zabieramy na spotkania  z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. W ofercie Develey, w opakowaniach 410g znajdziemy sosy o smakach m.in. Czosnkowym, Tatarskim, Hamburgerowym. W tym samym opakowaniu, tylko w innej gramaturze (450g), znajdziemy także nową propozycję w portfolio marki – sos Chilli-Czosnek. Każdy z nich znakomicie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb, czy piknikowych kanapek. Sosy dostępne są w większości sklepów sieciowych, w cenie ok. 4 zł.  Pełna oferta marki dostępna jest pod adresem www.develey.com.pl.


źródło: materiały prasowe

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane