stickyimage

Smak curry – smaki i aromaty Indii

KURCZAK DUSZONY W SOSIE Z DYNI

Składniki (dla 4 osób):
2 cebule, posiekane w grubszą kostkę
1/2 dyni hokkaido, obranej i pokrojonej w kostkę
6-8 kawałków kurczaka (nóżki, podudzia…)
1 łyżeczka przyprawy tandoori masala
2 łyżki klarowanego masła
3 ząbki czosnku, posiekane
kawałek świeżego imbiru, posiekany (1/2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu
sól

Kawałki kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacieramy 2/3 łyżeczki tandoori masali. W garnku rozgrzewamy klarowane masło. Wykładamy na nie natartego przyprawą kurczaka i obsmażamy z obu stron na złoto. Zdejmujemy kurczaka z tłuszczu i odkładamy na bok.

Do garnka wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy ją pozostałą przyprawą tandoori masala (1/3 łyżeczki), mieszamy. Gdy cebula prawie się zeszkli dodajemy czosnek i imbir. Do całkowicie zeszklonej cebuli dokładamy ponownie kurczaka. Zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości kawałków kurczaka. Palnik pod garnkiem skręcamy na minimum i pozwalamy by całość lekko pyrkotała.

Po 25 minutach do garnka dokładamy pokrojoną dynię i gotujemy kolejne 20-25 minut wraz z dynią. W tym czasie część dyni się rozpadnie zagęszczając sos, część pozostanie w kawałkach. Dodajemy suszony tymianek, ziołowy pieprz oraz dosalamy do smaku.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Kuchenne wędrówki Shinju: http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Link do przepisu: http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2012/09/kurczak-duszony-w-sosie-z-dyni.html

„Smak curry” już w kinach.

Tagi: , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane