stickyimage

Ryż od Podravka – źródło błonnika oraz cennych minerałów

W Chinach jest symbolem życia, w Japonii regularnie odbywa się uroczystość jego sadzenia, a w Nepalu corocznie świętuje się na jego cześć. Dla mieszkańców Dalekiego Wschodu ryż nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym, lecz symbolem głęboko zakorzenionym w kulturze. Choć w naszej szerokości geograficznej coraz częściej pojawia się na stołach, ciągle zbyt mało doceniamy jego potencjał. Najwyższa pora to zmienić!

Gdyby zapytać, z czym kojarzy nam się ryż, jednym na myśl od razu nasunie się Azja, innym tak orientalne danie jak sushi, a jeszcze innym… wesele i znana w naszym kraju tradycja obsypywania nowożeńców ziarnami ryżu, która ma zapewnić szczęście i urodzaj. Dlaczego mniej skojarzeń krąży wokół polskiej kuchni i codziennych dań na naszych stołach? Dlaczego ryż nie króluje również w naszej diecie? Przecież musi mieć coś w sobie skoro zajadają się nim niemal 4 miliardy ludzi!

Powodów, by wprowadzić go do codziennego menu jest kilka. Przede wszystkim ryż to źródło błonnika, witamin z grupy B oraz tak ważnych w codziennej diecie minerałów jak magnez, fosfor czy potas. Ryż jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu, więc można jeść go w nieograniczonych ilościach.

Na szczęście dziś nie musimy już wyruszać w odległe miejsca, by próbować nowych smaków ryżu, przygotowywanego na niezliczoną ilość sposobów. Nieograniczone możliwości poznania ryżu ze wschodnich zakątków świata daje Podravka. Ryż Basmati, Parboiled z dzikim, Tre Colori czy do sushi to tylko niektóre z jego rodzajów, których możemy spróbować we własnym domu. Podravka udowadnia, że ryżowe danie nie musi być nudne, a dzięki oryginalnym sposobom jego przyrządzania możemy delektować się nim nawet codziennie, biorąc przykład z mieszkańców Wschodu, którzy tradycyjnie witają się ze sobą pytaniem: Czy jadłeś dzisiaj ryż?

źródło: materiały prasowe

Tagi: , , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane