Spraw, by tegoroczne Święta w Twoim domu miały zapach słodkiego miodu i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Sięgając po sprawdzone składniki wysokiej jakości, zapewnisz sobie kulinarny sukces, a w oczach bliskich zyskasz uznanie i podziw.
Palma z Murzynkiem Z.T. „Bielmar” to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się także jako podstawa mas, kremów i polew.
Tradycyjny składnik świątecznych i karnawałowych wypieków, gwarantujący kulinarny sukces za każdym razem. Koniecznie wypróbuj margarynę Palma z Murzynkiem przygotowując aromatyczny miodownik!
Margaryna Palma z Murzynkiem jest dostępna w kostkach o gramaturze 250 g, w sugerowanej cenie det. ok. 2 zł/szt.
Inspiracja
Tradycyjny polski miodownik
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- ½ kostki margaryny Palma z Murzynkiem
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
Składniki na krem:
- 700 ml mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- ½ szklanki cukru
- 1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
Składniki na polewę:
- 3 łyżki ciemnego kakao
- ½ szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki wody
- ½ kostki margaryny Palma z Murzynkiem
Dodatkowo:
- słoik konfitury śliwkowej
- garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu). Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty z ciasta.
3. W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie.
4. Rozpocznij miksowanie margaryny Palma z Murzynkiem i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy. Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem.
5. Wystudzone blaty ciasta smaruj konfiturą ze śliwek i przekładaj kremem.
6. Aby przygotować polewę, zagotuj wodę z cukrem, kakao i roztopioną margaryną Palma z Murzynkiem. Gęstą polewą udekoruj wierzch miodownika i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
źródło:materiały prasowe