Wyglądają przedziwnie – wygrzewając się na bazarach w jesiennym słońcu, często przyciągają nasz wzrok. Żółciutkie, zielonkawe, kremowe. Czas, aby w końcu po nie sięgnąć. Patisony! Jak się za nie „zabrać”, radzi szef kuchni Knorr.
Patisony to członkowie dyniowej rodziny, mniej popularni od pomarańczowych kuzynów, ale równie smaczni. Również cechują się raczej neutralnym, łagodnym smakiem. Młode warzywa mają miękką skórkę, co pozwala zachować ją podczas przyrządzania potraw. Jedynie w przypadku starszych okazów trzeba ją usunąć. A jak podawać patisony? Piotr Murawski, kucharz Knorr, podaje kilka smacznych sposobów.
Marynowane
Przygotowując przetwory, które urozmaicą naszą kuchnię podczas zimowych dni, nie możemy zapomnieć o patisonach. Zamarynowane w occie, poukładane zgrabnie w słoiczkach, będą cierpliwie czekały na właściwy moment, kiedy to staną się idealnym dodatkiem do mięs czy wędlin. A do tego czasu będą cudowną ozdobą kuchennych półek. Jako że zamarynowane patisony pozostają jędrne i chrupiące, możemy je także dodawać do sałatek, na przykład do popularnej jarzynowej. Jak przygotować Patisony w occie, opowiada Piotr Murawski http://www.przepisy.pl/blog/patisony-mniejsi-bracia-duzej-dyni/.
Faszerowane
Oto kolejny pyszny sposób na patisony – faszerowane są znakomitą propozycją na jesienny obiad. Po wydrążeniu miąższu możemy je wypełnić dowolnym farszem: warzywnym, z dodatkiem serów, mięsnym. Zwłaszcza mięso mielone połączone z ryżem oraz posiekanym miąższem patisonów stworzy szczególnie udane nadzienie. Nafaszerowane warzywa zapiekamy, a na koniec polewamy sosem, np. pomidorowym. Oto szczegółowy przepis na Patisony nadziewane mięsem mielonym: http://www.przepisy.pl/przepis/patisony-nadziewane-miesem-mielonym-1#szukaj/patisony/przepisy.
Gulasze, zupy, zapiekanki…
Inne pomysły? Jest ich przynajmniej kilka. Patisony znakomicie nadają się bowiem do grillowania, podobnie jak cukinia czy bakłażan. Skropione oliwą i przyprawione mogą stanowić smaczny dodatek do drugiego dania lub przekąskę. Natomiast zamarynowane patisony to harmonijny dodatek do gulaszu, o czym przekonuje Piotr Murawski na blogu szefów kuchni Knorr i podaje przepis na Smakowity gulasz z marynowanymi patisonami: http://www.przepisy.pl/blog/patisony-patisony/. Mało? Wypróbujcie też patiosny jako dodatek do wszelkiego rodzaju warzywno-mięsnych zapiekanek oraz szaszłyków. Co więcej, patisony, podobnie jak dynia, pomogą nam wyczarować pyszne zupy kremy. Subtelnie przyprawione to strzał w dziesiątkę podczas jesiennej słoty. Przekonamy się o tym, przygotowując Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną: http://www.przepisy.pl/przepis/krem-z-cukinii-i-patisonow-z-kasza-jaglana#szukaj/patisony/przepisy.
Wiele innych inspiracji na dania z warzywami z wielkiej dyniowej znajdziecie:
na stronie www.przepisy.pl
na kulinarnym blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/
na profilu na portalu Facebook www.facebook.com/przepisypl
na kanale „Przepisy.pl” na You Tube www.youtube.com/user/codzisnaobiad
pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.
źródło:materiały prasowe
-
Gotuj się na grilla! Poradnik szefów kuchni Knorr
Choć pogoda nie dopisała, wielu z nas w weekend majowy odświeżyło grilla. Ale to dopiero p…
więcej powiązanych wpisów
-
Swatch daje susa w Rok Królika!
Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw… -
BeGlossy „mom and kids”
Macierzyństwo to bardzo trudny temat. Jedni skupiają się na pozytywach, drudzy wolą pokazy… -
Prezent na Dzień Matki – Podaruj ukochanej Mamie kosmetyk Cosibella
Zbliża się Dzień Matki, warto więc z wyprzedzeniem zaplanować to wydarzenie i zastanowić s… -
Odkryj prawdziwą magię Świąt – zestawy upominkowe Yoskine, Perfecta, Celia
Pod koniec roku każdy z nas zaczyna odczuwać szczególny, świąteczny klimat. Święta Bożego … -
Wyrusz w ekscytującą podróż z BeGlossy na Tropical Island
Wyrusz w ekscytującą podróż na “Tropical Island”. Szum morza, ciepły piasek, drink z palem…
Load More By redakcja
-
Holle Kids Happy Sticks – Wesołe Paluszki z marchewką i koprem włoskim BIO – NOWOŚĆ!
NOWOŚĆ! Wesołe Paluszki z marchewką i koprem włoskim BIO Nowa seria HOLLE KIDS dedykowana … -
Mądrze planuj budżet! Pomysły na prezenty gwiazdkowe dla całej rodziny
Przed nami najbardziej oczekiwany okres w roku – Święta Bożego Narodzenia. Statystycznie t… -
Placuszki bananowo-jaglane à la pancakes – bezglutenowy deser dla dużych i małych łasuchów
Przepis na pyszne, pachnące placuszki bananowo-jaglane à la pancakes. Idealny, naturalnie … -
Samo Zdrowie w Carrefour
Carrefour przygotował atrakcyjną ofertę na produkty zdrowe i ekologiczne. Sieć, chcąc zwię… -
Tłusty Czwartek w wersji dla malucha
Zbliża się doroczne święto obżarstwa – Tłusty Czwartek. W tym roku, ponieważ wyznaczająca…
Load More In Kuchnia
Click To Comment
Sprawdź także
Swatch daje susa w Rok Królika!
Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw…