stickyimage

Patisony – pyszni kuzyni dyni

Wyglądają przedziwnie – wygrzewając się na bazarach w jesiennym słońcu, często przyciągają nasz wzrok. Żółciutkie, zielonkawe, kremowe. Czas, aby w końcu po nie sięgnąć. Patisony! Jak się za nie „zabrać”, radzi szef kuchni Knorr.

Patisony to członkowie dyniowej rodziny, mniej popularni od pomarańczowych kuzynów, ale równie smaczni. Również cechują się raczej neutralnym, łagodnym smakiem. Młode warzywa mają miękką skórkę, co pozwala zachować ją podczas przyrządzania potraw. Jedynie w przypadku starszych okazów trzeba ją usunąć. A jak podawać patisony? Piotr Murawski, kucharz Knorr, podaje kilka smacznych sposobów.

Marynowane

Przygotowując przetwory, które urozmaicą naszą kuchnię podczas zimowych dni, nie możemy zapomnieć o patisonach. Zamarynowane w occie, poukładane zgrabnie w słoiczkach, będą cierpliwie czekały na właściwy moment, kiedy to staną się idealnym dodatkiem do mięs czy wędlin. A do tego czasu będą cudowną ozdobą kuchennych półek. Jako że zamarynowane patisony pozostają jędrne i chrupiące, możemy je także dodawać do sałatek, na przykład do popularnej jarzynowej. Jak przygotować Patisony w occie, opowiada Piotr Murawski http://www.przepisy.pl/blog/patisony-mniejsi-bracia-duzej-dyni/.

Faszerowane

Oto kolejny pyszny sposób na patisony – faszerowane są znakomitą propozycją na jesienny obiad. Po wydrążeniu miąższu możemy je wypełnić dowolnym  farszem: warzywnym, z dodatkiem serów, mięsnym. Zwłaszcza mięso mielone połączone z ryżem oraz posiekanym miąższem patisonów stworzy szczególnie udane nadzienie. Nafaszerowane warzywa zapiekamy, a na koniec polewamy sosem, np. pomidorowym. Oto szczegółowy przepis na Patisony nadziewane mięsem mielonym: http://www.przepisy.pl/przepis/patisony-nadziewane-miesem-mielonym-1#szukaj/patisony/przepisy.

Gulasze, zupy, zapiekanki…

Inne pomysły? Jest ich przynajmniej kilka. Patisony znakomicie nadają się bowiem do grillowania, podobnie jak cukinia czy bakłażan. Skropione oliwą i przyprawione mogą stanowić smaczny dodatek do drugiego dania lub przekąskę. Natomiast zamarynowane patisony to harmonijny dodatek do gulaszu, o czym przekonuje Piotr Murawski na blogu szefów kuchni Knorr i podaje przepis na Smakowity gulasz z marynowanymi patisonami: http://www.przepisy.pl/blog/patisony-patisony/. Mało? Wypróbujcie też patiosny jako dodatek do wszelkiego rodzaju warzywno-mięsnych zapiekanek oraz szaszłyków. Co więcej, patisony, podobnie jak dynia, pomogą nam wyczarować pyszne zupy kremy. Subtelnie przyprawione to strzał w dziesiątkę podczas jesiennej słoty. Przekonamy się o tym, przygotowując Krem z cukinii i patisonów z kaszą jaglaną: http://www.przepisy.pl/przepis/krem-z-cukinii-i-patisonow-z-kasza-jaglana#szukaj/patisony/przepisy.

Wiele innych inspiracji na dania z warzywami z wielkiej dyniowej znajdziecie:

na stronie  www.przepisy.pl
na kulinarnym blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/
na profilu na portalu Facebook  www.facebook.com/przepisypl
na kanale „Przepisy.pl” na You Tube  www.youtube.com/user/codzisnaobiad
pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.

źródło:materiały prasowe

Tagi: , , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane