stickyimage

Mobilna restauracja Electrolux Cube w Sztokholmie!

Mobilna restauracja, Electrolux Cube już wkrótce pojawi się w kolejnym prestiżowym miejscu. Od 18 czerwca do 21 października 2012 r. będzie otwarta dla gości w Sztokholmie, na dachu Opery Królewskiej. W Cube w Sztokholmie będą gotować najlepsi szefowie kuchni ze Szwecji, którzy na co dzień współpracują z Electrolux.

Electrolux ma już dziewięćdziesięcioletnie doświadczenie we współpracy z profesjonalistami. Dzięki temu może zaoferować niezwykłe przeżycia kulinarne w restauracji Cube. Goście będą mieli niepowtarzalną okazję do poznania sztuki kulinarnej zaprezentowanej przez najlepszych szefów kuchni w Szwecji.” – mówi Olivia Kaye, Experimential Manager Electrolux. „Chcemy pokazać naszym gościom, że przygotowanie wyjątkowego dania w domu, wcale nie musi być trudne ani kosztowne.” – dodaje Olivia Kaye.

Najlepsi szefowie kuchni ze Szwecji

W Cube gotować będą najlepsi szwedzcy szefowie kuchni:

Mathias Dahlgren – w 1997 r. (jako jedyny jak do tej pory Szwed) wygrał prestiżowy konkursu Bocuse d’Or. Aż czterokrotnie wybierano go Szefem Kuchni Szwecji. W 2007 r. otworzył restaurację Mathias Dahlgren w sztokholmskim Grand Hotelu, która rok później zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin. W 2009 r. jego restauracja zdobyła drugą gwiazdkę (jako jedna z dwóch restauracji w historii Szwecji wyróżnionych w ten sposób).

Johan Jureskog rozpoczął swoją karierę w 2001 r. od stanowiska managera kuchni w restauracji Rolf Kök. Kilka lat później, razem ze swoim przyjacielem Klasem Ljungqvistem, wykupił tę restaurację. Wspólnie odświeżyli również Restaurang AG, gdzie serwują dania z mięsa pochodzącego z różnych stron świata.

Magnus Ek jest jednym z najbardziej wpływowych szefów kuchni w Szwecji. 10 lat temu opatentował nowy sposób obróbki składników. Ciągle poszukuje wyjątkowych, świeżych, lokalnych produktów i tworzy z nich niepowtarzalne smaki i niecodzienne połączenia. W 1994 otworzył restaurację Oaxen Krog, którą prowadził przez 17 lat. Teraz wraz z żoną przygotowuje się do otwarcia nowej restauracji na wyspie Djurgården w Sztokholmie.

Stefano Catenacci – od 1996 r. jest szefem kuchni grupy restauracji Operakällaren. Przygotowuje również potrawy na wszystkie bankiety i uroczyste obiady w Zamku Królewskim. Stefano Catenacci był autorem menu na weselu księżnej Wiktorii, 19 czerwca 2010 r.

Klas Lindberg, Szef Kuchni Szwecji 2012 – jego potrawy są zawsze dobrze zaplanowane, proste i jednocześnie wyraziste w smaku.

W restauracji Cube szefowie kuchni, partnerzy Electrolux, będą tworzyć potrawy w oparciu o lokalne składniki, które najlepiej oddają charakter.

Wyjątkowa architektura

Do budowy Cube wykorzystano materiały przyjazne dla środowiska. Forma jest czysta i minimalna, a jednocześnie przyjazna dla oka. Wnętrze Cube zostało zaprojektowane zgodnie ze skandynawską tradycją. Ta przenośna konstrukcja ma powierzchnię 140m2. Jest miejscem kameralnym, przeznaczonym jednorazowo dla 18 gości. Na początku każdego posiłku, przewidziano czas na luźne rozmowy i podziwianie pięknych widoków Sztokholmu. Ukryty  w suficie stół zostaje opuszczony dopiero wtedy, gdy dania są gotowe i nadchodzi czas kulinarnej przygody. Później stół ponownie zostaje podniesiony, aby stworzyć przestrzeń na dalsze rozmowy i relaks przy muzyce.

Rezerwacje

Restauracja Electrolux Cube w Sztokholmie będzie czynna codziennie. O godzinie 12:00 zapraszamy na lunch, a o 19.00 na kolację. Cena lunchu wynosi 1 450 SEK,  kolacji 2 600 SEK (napoje wliczone w cenę). Co tydzień w poniedziałek o 9:00 rano będzie udostępniana kolejna pula miejsc, które można rezerwować.

Więcej informacji oraz rezerwacje na stronie: http://www.electrolux.se/cube/stockholm_en.

źródło: materiały prasowe

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane