stickyimage

Grillowa majówka z tortillą w roli głównej

Długi majowy weekend to doskonała okazja, by oficjalne otworzyć sezon grillowy i zaprosić bliskich na imprezę pod chmurką. Wzbogać grillowe menu sięgając po tortille – pszenne placki, które można podać na wiele sposobów. Zwinięte w rulon, złożone w kształt kieszonki lub koperty i wypełnione nadzieniem będą doskonałą alternatywą lub uzupełnieniem dla tradycyjnej karkówki i kiełbasek z rusztu.

Tortilla – pszenne placki, bardzo popularne w kuchni teksańsko-meksykańskiej, na stałe zadomowiły się w naszym menu. Sięgamy po nie, gdy chcemy przygotować oryginalne lecz szybkie danie na lunch, który możemy zabrać ze sobą do pracy. Na co dzień, Tortille Si Mexico! Delecta wypełnione świeżymi warzywami, ulubioną wędliną czy pieczonym mięsem i sosem z powodzeniem zastąpią tradycyjną kanapkę.

Pamiętaj o tortillach podczas planowania najbliższej imprezy na świeżym powietrzu i zaskocz znajomych nowymi, oryginalnymi daniami z chrupiącymi pszennymi plackami. Przypieczone na grillu i pokrojone w trójkąty doskonale uzupełnią smak sałatki czy warzyw, podawanych np. z jogurtowym dipem.

Jeśli Twoi goście nie wyobrażają sobie grilla bez dań mięsnych – karkówki czy kurczaka, zaproponuj im kompromis. Podpieczony karczek zawiń w zrumieniony pszenny placek, albo podaj tortille z grillowanymi warzywami, np. cukinią, jako smaczny dodatek zamiast… sałatki!

Si Mexico! i Delecta polecają dwa inspirujące przepisy na…

Kieszonki z grillowaną cukinią

Składniki na tortillę:
1 op. Tortilli Si Mexico! Delecta (4 sztuki)
1/3 op. Przyprawy do mięs Si Mexico! Delecta
2 cukinie
2 łyżki oleju

Sos czosnkowy:
1/2 opakowania jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
pieprz, sól, szczypta koperku

Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój w grubsze plastry, przełóż do miski, dodaj olej i przyprawę do mięs Si Mexico, dobrze wymieszaj. Nakładaj bezpośrednio na rozgrzany grill. Grilluj z każdej strony po kilka minut do uzyskania ciemniejszych pasków. Tortille posmaruj sosem czosnkowym, ułóż grillowaną cukinie, zwiń w rulon lub kieszonkę i grilluj z obu stron, aż staną się lekko chrupiące i ciepłe.

Grillowany karczek z warzywną sałatką

Składniki na tortillę:
1 op. Tortilli Si Mexico! Delecta (4 sztuki)
35 dkg karczku wieprzowego
1 op. Przyprawy do mięs Fajitas Si Mexico! Delecta
2 łyżki oleju
1 op. Salsy pomidorowej łagodnej Si Mexico! Delecta

Składniki na warzywną sałatkę:
1-2 pomidory
1 ogórek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka
8 oliwek
4 łyżki oleju
bazylia, oregano sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Karczek pokrój w plastry, przełóż do miski, polej olejem, wsyp przyprawę do mięs Si Mexico! i dokładnie wymieszaj. Grilluj po kilkanaście minut z każdej strony. Warzywa na sałatkę pokrój w kostkę i dokładnie wymieszaj. Na tortillę nałóż łyżkę salsy pomidorowej, grillowany karczek, sałatkę warzywną, złóż w kieszonkę.

***
Producent:
Rieber Foods Polska S.A .

Sugerowana cena det.
Tortilla Si Mexico! Delecta 8 szt. placków pszennych: 8,69 zł
Tortilla Si Mexico! Delecta 4 szt. placków pszennych: 7,99 zł

źródło:materiały prasowe

Tagi: , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane