W Lizbonie trwa właśnie Lisbon Fish and Flavours, jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Portugalii. Oprócz degustowania wykwintnych dań z ryb i owoców morza, przygotowanych na rozmaite sposoby, można podziwiać pracę cenionych szefów kuchni, a także samemu poznać kilka kulinarnych tricków.
W ramach odbywającego się właśnie w stolicy Portugalii (Peixe em Lisboa) miłośnicy wyrafinowanego jedzenia mogą skosztować specjalnie przygotowanych na tę okazję potraw z ryb i owoców morza, porównać smak różnych win, obejrzeć pokazy kulinarne prowadzone przez znanych i cenionych szefów kuchni oraz nabyć produkty oferowane na kiermaszu Gourmet Market. Chętni mogą wziąć także udział w całodniowych kursach gotowania, na których poznają przepisy, cenne wskazówki oraz tricki stosowane przez profesjonalnych kucharzy, czy też podzielić się swoją opinią podczas debat dotyczących gastronomii, potraw z ryb i zdrowego odżywiania się. To już szósta edycja tego festiwalu.
Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço), od godziny 12 do północy, dziesięć portugalskich restauracji oferuje specjalne menu degustacyjne z ryb i owoców morza w cenie po 5 i 8 euro. Potrawy przygotowuje m.in. historyczna restauracja „A Travessa”; „José Avillez” i „Sea Me – Peixaria Moderna” – lokale reprezentujące nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni portugalskiej oraz „Umai” – restauracja prowadzona przez Paulo Morais’a – najpopularniejszego portugalskiego specjalistę od sushi.
Spośród uznanych szefów kuchni z Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Peru i Brazylii, dotychczas na pokazach kulinarnych zaprezentował swój kunszt Fauto Airoldi (prezes Portugalskiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Kucharzy – Portugal Association of Professional Cooks) oraz sub chef’owie z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Yoji Tokuyoshi (z wielokrotnie nagradzanej, włoskiej „Osterii Francescana”), Leandro Carreira, David Jesus i João Rodrigues.
Dodatkowo, na kiermaszu Gourmet Market wystawiono ponad 500 produktów, które można nie tylko nabyć, ale i wcześniej spróbować. Są to tradycyjne słodkości, oliwa z oliwek, wina, dżemy, puszkowane ryby, lody a nawet kuchenne akcesoria i naczynia.
Jednodniowy bilet wstępu na festiwal kosztuje 15 euro. Upoważnia on do jednej degustacji za 5 euro, napoju w cenie 1,5 euro, 1 szklanki wina oraz bezpłatnego udziału w kursie gotowania. Dzieci poniżej 12 lat wchodzą bezpłatnie w towarzystwie osoby dorosłej.
Festiwal potrwa do 14 kwietnia.
Więcej informacji n.t. festiwalu Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) znajduje się na stronie www.peixemlisboa.com.
Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć:
na stronie www.visitportugal.com, blogu visitportugalblog.blogspot.pt
oraz na Facebook’u www.facebook.com/visitportugal.
źródło:materiały prasowe
-
Festa na ulicach Portugalii
Czerwiec to w Portugalii miesiąc Festas dos Santos Populares, czyli ulicznych imprez z muz… -
Portugalia na cały rok
Rok 2013 w Portugalii jak zwykle obfituje w interesujące imprezy kulturalne, kulinarne i s…
więcej powiązanych wpisów
-
Swatch daje susa w Rok Królika!
Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw… -
BeGlossy „mom and kids”
Macierzyństwo to bardzo trudny temat. Jedni skupiają się na pozytywach, drudzy wolą pokazy… -
Prezent na Dzień Matki – Podaruj ukochanej Mamie kosmetyk Cosibella
Zbliża się Dzień Matki, warto więc z wyprzedzeniem zaplanować to wydarzenie i zastanowić s… -
Odkryj prawdziwą magię Świąt – zestawy upominkowe Yoskine, Perfecta, Celia
Pod koniec roku każdy z nas zaczyna odczuwać szczególny, świąteczny klimat. Święta Bożego … -
Wyrusz w ekscytującą podróż z BeGlossy na Tropical Island
Wyrusz w ekscytującą podróż na “Tropical Island”. Szum morza, ciepły piasek, drink z palem…
Load More By redakcja
-
Holle Kids Happy Sticks – Wesołe Paluszki z marchewką i koprem włoskim BIO – NOWOŚĆ!
NOWOŚĆ! Wesołe Paluszki z marchewką i koprem włoskim BIO Nowa seria HOLLE KIDS dedykowana … -
Mądrze planuj budżet! Pomysły na prezenty gwiazdkowe dla całej rodziny
Przed nami najbardziej oczekiwany okres w roku – Święta Bożego Narodzenia. Statystycznie t… -
Placuszki bananowo-jaglane à la pancakes – bezglutenowy deser dla dużych i małych łasuchów
Przepis na pyszne, pachnące placuszki bananowo-jaglane à la pancakes. Idealny, naturalnie … -
Samo Zdrowie w Carrefour
Carrefour przygotował atrakcyjną ofertę na produkty zdrowe i ekologiczne. Sieć, chcąc zwię… -
Tłusty Czwartek w wersji dla malucha
Zbliża się doroczne święto obżarstwa – Tłusty Czwartek. W tym roku, ponieważ wyznaczająca…
Load More In Kuchnia
Click To Comment
Sprawdź także
Swatch daje susa w Rok Królika!
Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw…