stickyimage

Festiwal Lisbon Fish and Flavours w Lizbonie

W Lizbonie trwa właśnie Lisbon Fish and Flavours, jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Portugalii. Oprócz degustowania wykwintnych dań z ryb i owoców morza, przygotowanych na rozmaite sposoby, można podziwiać pracę cenionych szefów kuchni, a także samemu poznać kilka kulinarnych tricków.

W ramach odbywającego się właśnie w stolicy Portugalii (Peixe em Lisboa) miłośnicy wyrafinowanego jedzenia mogą skosztować specjalnie przygotowanych na tę okazję potraw z ryb i owoców morza, porównać smak różnych win, obejrzeć pokazy kulinarne prowadzone przez znanych i cenionych szefów kuchni oraz nabyć produkty oferowane na kiermaszu Gourmet Market. Chętni mogą wziąć także udział w całodniowych kursach gotowania, na których poznają przepisy, cenne wskazówki oraz tricki stosowane przez profesjonalnych kucharzy, czy też podzielić się swoją opinią podczas debat dotyczących gastronomii, potraw z ryb i zdrowego odżywiania się. To już szósta edycja tego festiwalu.

Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço), od godziny 12 do północy, dziesięć portugalskich restauracji oferuje specjalne menu degustacyjne z ryb i owoców morza w cenie po 5 i 8 euro. Potrawy przygotowuje m.in. historyczna restauracja  „A Travessa”; „José Avillez” i „Sea Me – Peixaria Moderna” – lokale reprezentujące nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni portugalskiej oraz „Umai” – restauracja prowadzona przez Paulo Morais’a – najpopularniejszego portugalskiego specjalistę od sushi.

Spośród uznanych szefów kuchni z Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Peru i Brazylii, dotychczas na pokazach kulinarnych zaprezentował swój kunszt Fauto Airoldi (prezes Portugalskiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Kucharzy – Portugal Association of Professional Cooks) oraz sub chef’owie z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Yoji Tokuyoshi (z wielokrotnie nagradzanej, włoskiej „Osterii Francescana”), Leandro Carreira, David Jesus i João Rodrigues.

Dodatkowo, na kiermaszu Gourmet Market wystawiono ponad 500 produktów, które można nie tylko nabyć, ale i wcześniej spróbować. Są to tradycyjne słodkości, oliwa z oliwek, wina, dżemy, puszkowane ryby, lody a nawet kuchenne akcesoria i naczynia.

Jednodniowy bilet wstępu na festiwal kosztuje 15 euro. Upoważnia on do jednej degustacji za 5 euro, napoju w cenie 1,5 euro, 1 szklanki wina oraz bezpłatnego udziału w kursie gotowania. Dzieci poniżej 12 lat wchodzą bezpłatnie w towarzystwie osoby dorosłej.

Festiwal potrwa do 14 kwietnia.


Więcej informacji n.t. festiwalu Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) znajduje się na stronie www.peixemlisboa.com.

Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć:
na stronie www.visitportugal.com, blogu visitportugalblog.blogspot.pt
oraz na Facebook’u www.facebook.com/visitportugal.

źródło:materiały prasowe

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane