stickyimage

Electrolux gotuje dla gwiazd festiwalu w Cannes

Już po raz trzeci Electrolux został oficjalnym partnerem kulinarnym Festiwalu Filmowego w Cannes. W pawilonie Electrolux Agora najlepsi szefowie kuchni, na co dzień współpracujący z firmą Electrolux, przygotowują wyszukane dania dla gości festiwalu.

Electrolux od prawie 100 lat współpracuje z najlepszymi szefami kuchni. Prawie połowa europejskich szefów kuchni, zdobywców prestiżowych gwiazdek Michelin korzysta na co dzień z profesjonalnych rozwiązań Electrolux. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes, którego oficjalnym partnerem jest Electrolux, to idealne miejsce, gdzie pasja, prestiż i profesjonalizm, zarówno w sztuce kulinarnej jak i filmowej, mogą się spotkać i uzupełnić. Na czas festiwalu Electrolux buduje specjalny Pawilon Agora przy prestiżowym bulwarze La Croisette w Cannes. Odbywają się w nim wszystkie oficjalne wydarzenia kulinarne festiwalu, w tym m.in. obiady podczas obrad jury. W najgorętszym momencie, w Agorze, na 1000m2 pracuje jednocześnie 45 kucharzy, którzy przygotowują dania dla prawie 650 osób.

15 maja 2013 roku, w pawilonie Electrolux Agora odbyła się uroczysta kolacja otwierająca 66. Festiwal Filmowy w Cannes. Goście, w tym Leonardo DiCaprio i Carey Mulligan, mieli okazję spróbować niezwykłych potraw przygotowanych wspólnie przez znakomitych szefów kuchni Anne-Sophie Pic (3 gwiazdki Michelin) i Bruno Oger (2 gwiazdki Michelin). „Dla mnie uroczysta kolacja otwierająca festiwal to największe wydarzenie w roku we Francji.” – powiedział Bruno Oger – „Czuję się zaszczycony i wyróżniony, że mogę współtworzyć ten wyjątkowy wieczór.”

Menu przygotowane przez Anne-Sophie Pic i Bruno Oger składało się z:

Amuse Bouche (Bruno Oger) – kraby królewskie z krewetkami
Entrée (Anne-Sophie Pic) – groszek z kawiorem w białej piance z cebuli
Danie Główne (Anne-Sophie Pic) – filet morskiego okonia z rabarbarem, selerem i lekkim bulionem z zielonego jabłka z dodatkiem cynamonu i anyżu
Deser (Bruno Oger) – deser karaibski z czekoladą

Najlepsi z najlepszych
Do Cannes zapraszamy wielu znakomitych szefów kuchni, z którymi na co dzień współpracujemy w ich restauracjach. Dzięki temu mamy pewność, że kucharze znają dobrze możliwości urządzeń i mogą im w pełni zaufać.” – mówi Olivia Kaye, Experimential Manager Electrolux. W tym roku w Cannes swoim doświadczeniem i wiedzą podzielą się:

Anne-Sophie Pic – francuska szefowa kuchni, zdobywczyni 3 gwiazdek Michelin (najwyższe wyróżnienie) dla swojej restauracji Maison Pic w południowo-wschodniej Francji. Jest czwartą kobietą-szefem kuchni w historii, która zdobyła 3 gwiazdki. W 2011 r. została wybrana najlepszą kobietą-szefem kuchni w rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie.

Bruno Oger – zdobywca dwóch gwiazdek Michelin oraz tytułu Najlepszy Szef Kuchni Roku we Francji. Jego dania są kreatywne i pełne smaku. Inspiruje się kuchnią śródziemnomorską oraz lokalnymi produktami.

Claude Bosi – zdobywca dwóch gwiazdek Michelin i właściciel londyńskiej restauracji Hibiscus, która jest stale wybierana jedną z 50 najlepszych restauracji na świecie. Znany z innowacyjnego podejścia do gotowania. Ostatnio w jego restauracji pojawił się nowy system gotowania – Electrolux Grand Cuisine.

Bracia Christian i Manuel Costardi – swoją pierwszą gwiazdkę Michelin zdobyli w listopadzie 2009 r. Są trzecim pokoleniem kucharzy w swojej rodzinie. Ich historia wiąże się m.in. z Ristorante Cizia (Vercelli, Włochy), gdzie od ponad 60 lat Electrolux dostarcza profesjonalne urządzenia do kuchni.

Wszystkie dania serwowane przez szefów kuchni są przygotowane na profesjonalnym sprzęcie Electrolux.


źródło:materiały prasowe

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Skomentuj artykuł

Wymagane