Home Lifestyle Kuchnia Dlaczego warto jeść tofu?

Dlaczego warto jeść tofu?

2 min read
0

Jeśli w Waszej kuchni wciąż brakuje tofu, koniecznie spójrzcie na infografikę prezentującą najnowsze odkrycia naukowe dotyczące wpływu spożywania pokarmów sojowych na zdrowie.
Soja wpływa na pracę mózgu, redukuje poziom złego cholesterolu, zmniejsza ilość tłuszczu odkładającego się w wątrobie i pozwala obniżyć ryzyko raka piersi wśród kobiet i raka prostaty wśród mężczyzn. Soja jest także wspaniałym źródłem białka. W 100 g tofu znajdziemy aż 12 g białka roślinnego.
Do spożywania produktów sojowych, a zwłaszcza tofu, powinny przekonać się przede wszystkim kobiety” – mówi Piotr Poniński z firmy Polsoja. „Warto zwrócić uwagę na fakt, że w krajach Azji, gdzie spożycie produktów sojowych jest znacznie wyższe niż u nas, kobiety rzadziej zapadają na raka piersi i łagodniej przechodzą menopauzę„.
Spożywania soi wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego naukowcy radzą, aby w trosce o serce zastępować mięso produktami sojowymi.
źródło: materiały prasowe

  • Przepisy na potrawy z tofu

    Tofu jest niezwykle popularne w świecie Orientu, a najstarsze dowody wytwarzania i spożywa…
  • Białko sojowe zawarte w tofu nadzieją dla otyłych

    Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois donoszą, że spożywanie tofu oraz innych bogatych w biał…
  • Tofu składnik nowoczesnej kuchni

    Tofu naturalne Polsoja Tofu to nieoceniony, choć w Polsce wciąż mało znany, składnik nowoc…
więcej powiązanych wpisów
Load More By redakcja
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź także

Swatch daje susa w Rok Królika!

Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw…