stickyimage

Czas na zupę z dyni!

Dynia bogata jest w minerały i witaminy, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. Z końcem września rozpoczął się sezon na to pomarańczowe warzywo, dlatego też proponujemy Wam zupę z dyni z makaronem.

Składniki:

Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
dynia  – ok. 1 ½ kg
cebula –  2 średnie szt.
kapary z zalewy – 1 łyżka
płatki chilli  – ¼  łyżeczki
olej – 3 łyżki
słodka śmietanka – 100ml
woda
sól do smaku

Wykonanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
2. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy  na oleju na złoty kolor.
3. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
4. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
5. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
6. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
7. Podajemy z makaronem.

Tagi: ,

Skomentuj artykuł

Wymagane