Home Lifestyle Kuchnia 25 października – Światowy Dzień Makaronu!

25 października – Światowy Dzień Makaronu!

4 min read
0

25 października miłośnicy makaronu mają swoje święto. Na całym świecie znane jako World Pasta Day. Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę, jednak ta liczba stale rośnie.
Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami,  a wymyślne pierożki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron. Sprzedaż makaronu w Polsce z roku na rok rośnie. Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne.
Z powyższych informacji wynika, że Polacy coraz bardziej kochają bogaty świat makaronu, warto zatem 25 października dołączyć do ludzi z całego świata i…świętować ten dzień makaronową ucztą!
Czy wiesz że…
•    stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii
•    makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza
•    w Chinach jedzono makaron już 5 tysięcy lat p.n.e.
•    Al dente – oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom
•    najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce – krajanka
•    istnieje ponad 600 kształtów makaronu
O FIRMIE
Firma Międzybrodzkie Makarony istnieje od 1991 roku, działając w dwóch zakładach produkcyjnych – w Międzybrodziu Bialskim oraz Kobiernicach.
Firma oferuje szeroki wachlarz produktów opartych na unikalnej, istniejącej od dawna recepturze. Jej cechą charakterystyczną jest użycie prawdziwych, świeżych, wybijanych wprost ze skorupki jajek i mąki z twardej pszenicy durum, która sprawia, że makaron ma sprężystą strukturę i dwukrotne zwiększa swoją objętość podczas gotowania.
Jakość złocistych Międzybrodzkich Makaronów została doceniona przez klientów i ekspertów, którzy przyznali produktowi złote godło Najwyższa Jakość Quality International 2010 oraz Laur Konsumenta Odkrycie Roku 2008.
Produkty Międzybrodzkich Makaronów:
Makaron 5-jajeczny: krajanka
Makarony 4-jajeczne: pierożek, świderek, kolanko, łazanka, gwiazdka, muszelka, muszelka potrójna, muszelka mała, wstążka, nitka gruba, nitka cienka, zacierka, ryż, rurki penne, gniazda wstążki, gniazda nitki.
źródło:materiały prasowe

więcej powiązanych wpisów
Load More By redakcja
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź także

Swatch daje susa w Rok Królika!

Przedstawiamy zabawną, symboliczną i stylową specjalną edycję na Chiński Nowy Rok 2023! Sw…